Zázvor jistě většina z vás dobře zná, v podobě rozemletého prášku nebo jako celý, neporušený kořen nás provází již dlouhá léta. Je poměrně běžnou surovinou pro přípravu nápojů, využívá se jako koření do polévek a omáček a je běžně dostupný v obchodní síti.
Teprve v poslední době se na trhu rozšířila odrůda zázvoru s názvem Kurkuma, a to především mezi stoupenci Ájurvédy a Tradiční čínské medicíny. V Asii se pro léčebné účely a jako koření využívá již po staletí, zejména pro svůj zahřívací účinek.
prášek z kurkumy

Kurkuma je odrůda zázvoru

Podpora trávení je jejím hlavním přínosem. Zároveň však jako účinné zahřívadlo rozproudí lymfu, podporuje srdeční činnost a dokonce uvolňuje i svalovou ztuhlost. V čínské medicíně se spojuje s termínem tzv. Yang, což je expanzivní energie, a léčí se s ní choroby extrémního stavu jin, např. nemoci z nachlazení, nedostatečná funkce ledvin, svalové křeče apod.  Obsahuje také řadu antioxidantů, které působí i proti nádorovému bujení. Pozitivní vliv byl prokázán i u rekonvalescence po mozkové mrtvici, léčbě ekzémů a kožních zánětů. Některé látky fungují jako antibakteriální přípravek, malé množství lze přidávat do krmiva psům a kočkám, aby je tímto způsobem chránily před množením parazitů.
koření na lžičkách

Jak ji zpracovat

Výživné látky se nejlépe vstřebávají s tukem, zároveň se tím nenarušuje žaludeční sliznice. Kurkuma i zázvor mají totiž schopnost podporovat vylučování žaludečních šťáv, tedy v první řadě kyseliny chlorovodíkové potřebné pro trávení. Ideální je, jestliže ji při přípravě pokrmů smícháte s rozpáleným za studena lisovaným olejem, společně s cibulí, a tento základ pak použijete pro přípravu polévek, guláše apod. Můžete ji podávat současně s přílohou, chutná je především s rýží, přičemž postup je podobný, opět ji smícháte s rozpáleným olejem, do něhož vložíte uvařenou rýži. Ta se krásně zabarví do oranžova a získá zajímavou příchuť.